top of page

Hoe Te Kopen

HOE VERLOOPT EEN AANKOOP VAN EEN WONING IN SPANJE?

Een woning in Spanje kopen verloopt anders dan in België. Als u bijvoorbeeld een woning aan de Costa Blanca wenst te kopen, zal u een aantal formaliteiten moeten regelen. Dit artikel bespreekt het koopproces van een woning in de Costa Blanca stap voor stap.

Denk aan de bijkomende kosten bij koop van woning in Spanje

Vaak worden de bijkomende kosten naast de aankoopprijs vergeten. Zo zijn er verschillende kosten bij de aankoop van een woning in Spanje.

Allereerst zijn er de Spaanse belastingen op de aankoop van een tweede verblijf. Dit is zoals de Belgische registratierechten op de aankoop van een onroerend goed. Daarnaast zijn er de notaris- en registratiekosten. Ook dient u de elektriciteit- en watercontracten over te zetten. Tot slot zijn er de erelonen van juristen of advocaten.

Een voorbeeld: wanneer u in Alicante een vakantiehuis wil kopen aan een prijs van 160.000 euro, kan u de volgende kostenraming maken.

  • Notaris- en kadasterkosten: tussen de 1.000- 2.000 euro.

  • Water- en elektriciteitscontracten: tussen de 100 – 600 euro.

  • Registratierechten: 16.000 euro (10%)

Bij nieuwbouwwoningen of een koop op plan zijn er geen registratierechten. In deze situaties betaalt u echter wel 10% btw en een zegelrecht van 1,50% op de aankoopprijs. 

In het algemeen komt er 13,50% – 15% op de aankoopprijs bij. Ook als u gaat lenen in Spanje zijn er extra kosten.

U heeft een woning in Spanje gevonden

Eens u een ideale woning heeft gevonden, zal de makelaar of verkoper u vragen om een contrato de reserva te ondertekenen. U zal dan een waarborg/eerste aanbetaling betalen van 3.000 tot 10.000 euro om de woning uit de markt te halen. Als u later van gedachten verandert, en de woning niet meer wenst te kopen, bent u de aanbetaling kwijt.

 

Zoek juridische ondersteuning

De notaris in Spanje heeft niet hetzelfde takenpakket als de Belgische notaris. De notaris in Spanje geeft geen advies en controleert de woning niet.  Juridische begeleiding is nodig om een vlotte en veilige eigendomsoverdracht te garanderen.

Daarnaast is het belangrijk dat een advocaat of jurist uw belangen behartigt en uw contracten opstelt of nakijkt. Tevens kan u aan uw raadsman een volmacht geven om alle formaliteiten te regelen, waaronder het verkrijgen van een NIE-nummer of de vertegenwoordiging voor de notaris.

Vraag een NIE-nummer aan

Tijdens het juridisch onderzoek heeft u tijd om een NIE-nummer aan te vragen. Een NIE-nummer is een persoonlijk identificatienummer voor niet-residenten in Spanje. Dit document is noodzakelijk om een woning in Spanje te kunnen kopen. Het NIE-nummer is ook nodig om de niet-residenten belasting te betalen of later een auto in te voeren.

U kunt een NIE-nummer aanvragen in het lokale Spaanse politiekantoor via het formulier EX-15. We raden echter aan om het NIE-nummer aan te vragen in het Spaanse consulaat te Brussel. Reken hiervoor zo’n twee maanden.

 

Onderteken het compromis

Na een positief juridisch onderzoek van de woning in Spanje wordt de contrato privado de compraventa ondertekend. Dit contract is vergelijkbaar met het compromis. U betaalt binnen 10 dagen na ondertekening een voorschot van 10%. Het resterende bedrag betaalt u binnen 2 tot 4 weken.

Een Spaanse bankrekening nodig?

De laatste betaling van de aankoop dient via een Spaanse bankrekening te gebeuren Uw eigen Spaanse bankrekening is doorgaans enkel aan te raden indien de lokale nutsmaatschappijen domiciliëringen vanuit een Belgische of Nederlandse rekening niet aanvaarden. 

 

Naar de notaris

Na de ondertekening van het compromis en na het openen van een Spaanse bankrekening wordt de effectieve verkoop afgesloten voor de notaris. U ontvangt ter plaatse de sleutels van de woning en een voorlopige akte, de copia simple. De officiële notariële akte ontvangt u later per post.

Registratie van uw eigendom in het kadaster

 Merk op dat de notaris in Spanje dit niet voor u doet.

• Alle eigendommen zijn - FREEHOLD

• Alle prijzen zijn in - EURO

ZEER BELANGRIJK: NIE NUMMER

De SOLICITOR zal namens u strikt optreden tijdens de hele transactie van het kopen of verkopen van een huis.

Hij krijgt het NIE-nummer voor je.


Zonder het NIE NUMMER kunt u GEEN huis kopen in Spanje .


Het NIE NUMMER wordt verkregen via het Spaanse politiebureau of, als u in het buitenland bent, via het Spaanse consulaat.

mail icon.png

Alle getoonde details, foto’s, videos en prijzen zijn louter indicatief en vormen geen basis voor een eventueel contract. Tenzij anders vermeld, zijn de prijzen exclusief IVA / BTW, servicekosten, registratie en juridische kosten. Woningen worden ongemeubileerd verkocht, tenzij anders vermeld.

bottom of page