top of page

Praktische tips

Bouwen Op-Plan

We streven er naar om deze pagina's zo up to date mogelijk te houden.

Dit lukt niet altijd, zeker nu niet dat regeringen steeds maar nieuwe wegen zoeken om hun onderdanen te belasten.

Voor u een tip gebruikt vergewis u ervan dat deze nog valabel is en past in de context.

Bel ons gerust voor specifieke vragen.

Waarom nieuwbouw?

U bent zeker van een koper bij herverkoop.

U bent zeker van een perfect gelegen grond.

U bent zeker van professionele begeleiding.

U bent zeker van topkwaliteit

U heeft een energiezuinige villa met extreem laag EPC.

U bent zeker van waardevermeerdering door gebruik van de modernste technieken en de sublieme ligging.

U werkt met een specialist in villa's aan de Costa Blanca.

Er zijn geen verrassingen zoals bij oude huizen dikwijls het geval is.

U kan de afwerking kiezen.

Bij Mycostablancavilla bent u een belangrijke cliënt en ook ambassadeur. Wij investeren niet in reclamecampagnes maar wel in kwaliteit en kennis waardoor onze ambassadeurs spontaan reclame maken.

Wij documenteren alles zoveel mogelijk.

Foto's en films ontbreken evenmin maar het is ons inziens toch noodzakelijk om ter plaatse te komen

Voorzie minstens 3 volle dagen, minder is te intensief.

We bezoeken samen verschillende gronden binnen het budget.

Tevens bezoeken we de showrooms om de materialen en mogelijkheden te zien.

Een in aanbouw zijnd project(en) of reeds bewoond project(en) wordt bezocht.

We overlopen de administratieve zaken e.a. belangrijke aspecten.

Hoeveel bedragen de kosten koper in Spanje

Overdrachtsbelasting bij aankoop van een bestaande villa is een onderdeel van de "kosten koper". (ITP) Impuesto de Transmisiones Patrimoniales. De hoogte van de overdrachtsbelasting is 10%.

BTW/Omzetbelasting bij aankoop van een nieuwbouwwoning is eveneens onderdeel van de "kosten koper". (IVA) Impuesto sobre el Valor Añadido. De BTW bedraagt 10%. en niet zoals in België 21%

Notariskosten, tussen de 0,6% en 1%. Let echter wel op dat een notaris in Spanje niet de controles van uw aankoop uitvoert zoals u dat in België gewend bent. Goed uitkijken dus! Controleer bijvoorbeeld zelf of op de villa geen hypotheek rust op het moment van de koop, u kunt dit doen bij het kadaster, het Registro de la Propiedad. Wij doen dat natuurlijk voor onze klanten!

Inschrijvingskosten in het "Registro de la Propiedad", het Spaanse Kadaster bedragen ongeveer 0,3% tot 0,7% van de koopsom.

Indien u een hypotheek neemt op de villa bent u kosten verschuldigd aan de bank, de notaris en het kadaster. De kosten van de hypotheek bedragen 1% tot 1,5% van het hypotheekbedrag. De kosten voor de notaris, de registratie in het kadaster en de opmaak van de documenten zijn samen ongeveer 2,5% van het hypotheekbedrag.

Bouwbelasting. Impuesto sobre construcciones, instalaciones y obras. Voor de aanvraag van een eventuele bouwvergunning betaalt u tot 2,5% belasting, gerekend over de waarde van uw toekomstige woning zoals de architect die aangeeft.

Uiteraard dient u degene die u bijstaat in de aankoop, zoals een door u ingehuurde makelaar, advocaat, gestor etc. ook te betalen voor hun diensten. De hoogte van dit bedrag dient u zelf vooraf met betrokkene te bepalen. Het is in Spanje zeer gebruikelijk voor de aankoop van een villa een advocaat of(en) een Gestor in de arm te nemen. Ook dit proces doen wij voor u! 

U ziet het plaatje van "kosten koper" bestaat uit veel onderdelen, alles samen kan je stellen dat het aan de Costa Blanca nog steeds een flink stuk goedkoper is dan in Vlaanderen.

Vaste lasten villa in de Costa Blanca

Nadat u een villa heeft gebouwd in de Costa Blanca moet u jaarlijks de belastingen voor de villa betalen.

Hierbij een overzicht met de te betalen belastingen en andere bijkomende vaste lasten.

De jaarlijkse vaste lasten als u als resident een villa heeft in de Costa Blanca:

Onroerend Zaak Belasting (IBI) Impuesto sobre bienes inmeubles. U betaalt tussen de 0,4% en 0,9% onroerend goed belasting. De percentages variëren per gemeente.

Spaanse vermogensbelasting. Impuesto sobre el Patrimonio. Deze is sinds 1 januari 2008 afgeschaft.

Servicekosten. Cuota de communidad. Dit betreft gezamenlijke kosten van het complex of van het (flat)gebouw waar u uw woning heeft gekocht. Bijvoorbeeld kosten voor onderhoud, gemeenschappelijke ruimten, een gemeenschappelijk zwembad, straatverlichting, bewaking, etc. Is enkel in urbanisaties en appartementen. 

Reinigingsheffing. Basura. Dit bedrag is per gemeente verschillend, maar komt meestal neer op een bedrag van rond de € 400 per jaar.

Opstal en inboedelverzekering. Seguro de construcción & seguro de objetos domésticos. 

Alleen voor niet-residenten: De Spaanse fiscus belast buitenlandse vastgoedbezitters met een soort 'huurwaardeforfait'. U dient 2% van de kadastrale waarde (valor catastral) op te geven voor de Spaanse inkomstenbelasting. U bent over dit bedrag 19% belasting schuldig. Verhuurt u de woning dan betaalt u inkomstenbelasting in Spanje over de huuropbrengsten i.p.v. het huurwaardeforfait. Dit laatste is te vergelijken met het kadastraal inkomen in België waar u onroerende voorheffing op betaald!

mail icon.png

Alle getoonde details, foto’s, videos en prijzen zijn louter indicatief en vormen geen basis voor een eventueel contract. Tenzij anders vermeld, zijn de prijzen exclusief IVA / BTW, servicekosten, registratie en juridische kosten. Woningen worden ongemeubileerd verkocht, tenzij anders vermeld.

bottom of page