top of page

Wonen in de Costa Blanca

Spanish Wine.jpg
Tapas.jpg
Paella.jpg

De Costa Blanca is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa en zelfs de wereld. In 2014 kwamen 64 miljoen mensen naar het land om te genieten van de cultuur, de gastronomie en natuurlijk de stranden en de zon. De Costa Blanca is echter veel meer dan het typische beeld dat mensen van dit land hebben.

Hieronder enkele interessante feiten over het land Spanje.

 

Terwijl heel Europa bedekt was met een dikke laag ijs en veel gletsjers in de ijstijd, bleef Spanje vrijwel ijsvrij. Het voordeel hiervan is dat er in het land veel bomen en plantensoorten te vinden zijn. Deze planten / bomen hebben de ijstijd in Europa overleefd, zodat Spanje nu meer dan 8.000 plantensoorten heeft, waarvan iets meer dan 2.000 alleen voorkomt in Spanje. Opmerkelijk als men bedenkt dat er slechts ongeveer 9.000 plantensoorten in Europa zijn.

 

Naast vele duizenden plantensoorten, groeien er niet minder dan vijf miljoen bomen in Spanje, waaronder een van de meest opmerkelijke, de Dragon Blood-boom die voornamelijk op de Canarische Eilanden te vinden is. Eigenlijk is het geen boom maar een twaalf meter hoge plant die gezien wordt als een boom vanwege zijn dikke stam. De naam komt van de oranje gekleurde vruchten met een rode vloeistof.

Alicante Beach Calpe.jpg
Alicante Promenade 2.jpg
Alicante Promenade 1.jpeg

Spanje dankt zijn naam aan de Feniciërs die Hispania op het Iberisch Schiereiland hebben genoemd, een naam die waarschijnlijk "Land van de konijnen" betekent.

 

De oudste grottekening in Europa en zelfs in de wereld is te vinden in de grot Al Castillo in Cantabrië, in het groene noorden van het land. Deze door UNESCO beschermde grot werd in 1903 ontdekt en herbergt rotstekeningen van niet minder dan 40.000 jaar oud. In dezelfde regio vindt u ook de grotten van Altamira, ontdekt in het jaar 1868 en met grotschilderingen die meer dan 22.000 jaar oud zijn en uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven.

 

In de tijd van de Romeinen was Spanje een groot bastion van Italiaanse activiteit, dus bouwden de Romeinen vele monumenten waaronder aquaducten in steden zoals Segovia of Tarragona en andere monumenten zoals theaters, forums en arena's werden gebouwd. Er zijn veel Spaanse steden waar nog steeds Romeinse overblijfselen te vinden zijn, behalve in het huidige Baskenland, dat in de loop van de tijd dat er Romeinen waren, de dappere krijgers de Romeinen uit hun land hielden.

Harbour.jpg
Churches.jpg
Alicante Old Town.jpg

Spanje werd tussen 711 en de 11e eeuw beheerd door de Moren die grote delen van het land beheersten. Het feit dat de Moren in Spanje waren, heeft duidelijke kenmerken achtergelaten, zoals straatnamen, monumenten (zoals het Alhambra in Granada) en plaatsnamen als Jerez de la Frontera of Alicante. De Moren werden het land in 1492 voorgoed verdreven door de Reyes Catolicos.

De jaren dat de Moren in het land waren hebben veel invloed gehad op plaatsnamen die beginnen met een "al" zoals Alicante, Almeria, Alcala de Henares. Bovendien werden plaatsen zoals Jerez de la Frontera, Arcos de la Frontera, genoemd naar de grens tussen het Spaanse rijk en het deel van het land dat werd bezet door de Moren (frontera betekent grens).

 

Spanje had veel ontdekkingsreizigers, waaronder de Spanjaard Juan Rodriguez Cabrillo (1499-1543) die de eerste Europeaan was in het huidige Californië. De plaats San Diego werd op die locatie gesticht. Natuurlijk was er ook Cristobal Colón of Columbus die het continent Amerika kende uit Spanje, maar de historici zijn het nog steeds niet eens of Columbus een Italiaan, een Portugees of een Spanjaard was.

Sunset Beach.jpg
Relaxing.jpg
Iberian Ham.jpg

De naam Madrid komt van het Arabische woord 'Magerit' wat 'plaats van vele stromen' betekent. Terwijl de stadsnaam Barcelona waarschijnlijk is afgeleid van het Romeinse woord Barcino.

Spanje heeft vier officiële talen: Castiliaans (Spaans), Catalaans, Baskisch en Galicisch, maar er zijn ook veel varianten zoals Balearen of Valenciaans.

Bekend bij oudere lezers, maar waarschijnlijk niet bij jongere lezers. Nog niet zo heel lang geleden was Spanje nog steeds een dictatuur onder leiding van generaal Franco. Deze dictatuur eindigde in 1975 toen hij stierf en koning Juan Carlos werd benoemd. Tijdens de dictatuur was Spanje een van de armste en minst ontwikkelde landen van Europa. Na de dood van Franco veranderde dat echter snel en werd het land steeds moderner, in sommige dingen zelfs moderner dan bijvoorbeeld in Nederland of België.

De Puerto del Sol in Madrid is het geografische centrum van Spanje en de stad Madrid. Op deze locatie tellen de Spanjaarden tot het nieuwe jaar op 31 december en de meeste demonstraties worden hier gehouden.

Niet alleen in de Puerto del Sol, maar in heel Spanje vieren de Spanjaarden het nieuwe jaar door middernacht een druif te eten. Deze traditie werd geïntroduceerd door wijnbouwers die op zoek waren naar een manier om zich te ontdoen van overtollige druiven en later de Spaanse televisie, waarna het een traditie werd.

Cycling.jpg
Scuba Diving.jpg
Bowls.jpg

Hoewel de meeste mensen de stranden van de Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Mallorca of Costa del Sol kennen, is dat maar een klein deel. Spanje heeft in totaal maar liefst 4.964 kustlijnen, waarvan er veel stranden zijn. De mooiste stranden van Spanje zijn niet te vinden in demeest toeristische plaatsen maar langs de Atlantische Oceaan in het gedeelte dat "Groen Spanje" wordt genoemd. Elk jaar winnen de stranden van Galicië, Asturië en Cantabrië opnieuw de prijzen als beste stranden.

Wisten jullie dat het Iberisch schiereiland het enige deel van Europa is waar apen nog steeds in het wild te vinden zijn. Dit is het geval op de Britse landtong van Gibraltar, die niet tot Spanje maar tot Groot-Brittannië behoort (iets dat nog steeds politiek wordt betwist). Op de enige berg die daar te vinden is, stelen de apen nog steeds de show en in sommige gevallen gaan ze op pad met je eten, mobiele telefoons of camera's.

Golf in Spain.jpg
Paragliding.jpeg
Go Karting.jpg

Spanje is ook het enige land in Europa waar bananen groeien, namelijk op de Canarische Eilanden. Het zijn kleinere bananen die voornamelijk in hun eigen land worden gegeten.

Spanje is een van de landen met de laagste bevolkingsdichtheid in Europa. Slechts 82 mensen leven per vierkante kilometer. Ter vergelijking, in Engeland zijn er 420 en in Nederland 495.

Spanje is, (na Zwitserland), het meest bergachtige land van Europa. Bijna een kwart van het land ligt boven de 1.000 meter en de gemiddelde hoogte is 660 meter boven zeeniveau. Madrid is zelfs de hoogste hoofdstad van een land in Europa, de stad stijgt 600 meter boven de zeespiegel.

Spanje is bij de meeste mensen bekend als het land van zon en stranden, maar er zijn delen van het land waar meer regen en wolken te vinden zijn dan zon. In de regio's langs de Atlantische Oceaan regent het bijvoorbeeld meer dan in een ander deel van het land.

mail icon.png

Alle getoonde details, foto’s, videos en prijzen zijn louter indicatief en vormen geen basis voor een eventueel contract. Tenzij anders vermeld, zijn de prijzen exclusief IVA / BTW, servicekosten, registratie en juridische kosten. Woningen worden ongemeubileerd verkocht, tenzij anders vermeld.

bottom of page